2014. július 22., kedd

Esterházy torta

Testvérem szülinapjára készítettem ezt a tortát életemben először. Nem tartozik a legegyszerűbb és leggyorsabb torták közé, de szerintem megéri a fáradtságot, mert nagyon finom lesz a végeredmény. A recept Lajos Mari-66 torta című szakácskönyvéből van. 


Hozzávalók (12 szelethez) :

Tésztához:
  • 7 tojásfehérje 
  • 24 dkg kristálycukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 28 dkg darált dió
Diókrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 30 g vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 3 ek brandy
Kell még:
  • 8 dkg baracklekvár
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • 8 dkg darált dió


A sütőpapírból kivágunk 5 db tepsi nagyságú lapot és ezekre 26 cm átmérőjű köröket rajzolunk. Rajzos felükkel lefelé margarinnal megpöttyözött tepsire fektetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztához a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, míg fényes habot nem kapunk. A diót összekeverjük a liszttel és óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjébe.
5 részre osztjuk az elkészült tésztát és 3-5 mm vastagon a sütőpapírokra kenjük a masszát úgy, hogy a rajzolt köröknél kicsit nagyobbak legyenek a tésztakorongok. Egymást követően 10-12 percig süssük őket, figyeljünk rá, hogy világos színűek maradjanak. A sütőből kivett lapokat konyharuhára borítjuk és azonnal szedjük le róla a sütőpapírt. Majd mielőtt kihűlnének és törékennyé válnának  22-24 cm átmérőjű szabályos korongokra vágjuk őket és így hagyjuk teljesen kihűlni. 


A krémhez 1/2 dl hideg tejhez hozzákeverjük a pudingport és a tojássárgákat. A maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd beletesszük a pudingos keveréket és sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük, összedolgozzuk a krémmel, a darált dióval és a brandyvel. A legszebb lap kivételével megkenjük a lapokat a krémmel, figyelve arra, hogy az oldalára is jusson a krémből. Egymásra illesztjük és a tetejére tesszük a kiválasztott legszebb lapot. A legfelső lapot megkenjük a felforrósított, áttört lekvárral. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a fehér illetve az étcsokoládét. A fehéret elkeverjük az olajjal és a torta tetejére simítjuk. Az étcsokoládét pedig vékony csigavonalban rácsurgatjuk. Majd pedig folyamatosan haladva késheggyel oda-vissza  megcifrázzuk. Az oldalára feltapogatjuk a darált diót és hűtőbe tesszük. Tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük, hogy ne törjön a máz. Jó átvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése