Szeretem a sütőtököt, a mákot meg egyenesen imádom, a kettő együtt pedig csodás. Anyukám barátnője mutatta ezt a receptet, nagyon egyszerű és különleges. Szerintem az ünnepi asztalon is megállná a helyét.
Hozzávalók:
Tészta:
- 17 dkg sütőtökpüré
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál darált mák
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg barna cukor
- 3 tojás
Krém:
- 50 dkg mascarpone
- 2 szem narancs
- 5 evőkanál cukor
- fél dl víz
A sütőtököt megpucoljuk, kockára vágjuk, és alufóliával bélelt tepsiben 180 fokon készre sütjük. 17 dkg sütőtököt villával összetörünk és hűlni hagyunk. A száraz összetevőket egy tálban összekeverjük, azaz a lisztet, a darált mákot, a szódabikarbónát, a fahéjat. A tojásokat, a barna cukorral habosra keverjük. A habosítás nagyon fontos, mert ettől lesz a tésztánk könnyű és egyszerűen feltekerhető. A tojáshabhoz hozzáadjuk a kihűlt sütőtökpürét, majd a száraz összetevőket és összeforgatjuk az egészet. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, kb ujjnyi vastagságúan. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses funkción, a sütő alsó rácsán 12 percig sütjük. Majd az elkészült tésztát hűlni hagyjuk. A krémhez a narancsokat nagyon alaposan megmossuk és a héját ledörzsöljük. Ha ezzel megvagyunk, a narancsok héját vékonyan levágjuk és hajszál vékony csíkokra szeleteljük egy éles kés segítségével. A kristálycukrot, a narancsok levét, a vizet és a narancshéjat addig főzzük míg a víz elpárolog. A megpuhult narancscsíkok 2/3-át hozzákeverjük a mascarponéhoz, a maradékot félretesszük a díszítéshez. A kihűlt tésztalapot egyenletesen megkenjük a krém nagy részével és egy kicsit hagyunk a tekercs tetejére díszítésnek. A megkent tésztát feltekerjük, igyekezzünk szorosan tekerni, amennyire lehet. Tegyük egy tálcára és kenjük be a maradék krémmel, majd tegyük rá a félretett narancshéjat is a tetejére. 10 percet hagyjuk hűlni, utána szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése