2015. január 20., kedd

Házi tortilla-tekercs, avokádós sajtkrémmel

Ezt az ételt, a Lidl konyha oldalán találtam, Széll Tamás receptje . Soha nem sütöttem még saját készítésű tortilla lapot, mindig a boltban vettem és azt pakoltam tele finomságokkal, így ez a recept újdonság volt és kíváncsian vágtam neki.Van pár dolog, amit én kihagytam, de így is nagyon ízlett a végeredmény. :)


Hozzávalók:

Tortilla:
  • 30 dkg búzafinomliszt
  • 30 ml olaj
  • 1,3 dl langyos víz
  • 6 g sütőpor
  • 2 gerezd fokhagyma
Avokádós sajtkrém:
  • 2 avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • chili
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vörös hagyma
  • 2 db lime
  • 250 g natúr sajtkrém
  • 125 g tejföl
  • bors
Kell még:
  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg sajt
  • 2-3 ek vaj
  • 1 db citrom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db lila hagyma
  • jégsaláta
Először a tortillát készítjük el, amihez a fokhagymát lereszeljük és a langyos vízben elkeverjük. A száraz összetevőket, azaz a lisztet, sót, sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat, elkezdjük összedolgozni és folyamatosan adagoljuk hozzá a fokhagymás langyos vizet. A tésztát 4 részre osztjuk és fél órát pihentetjük, fóliával letakarva. Nekiállunk az avokádókrém elkészítésének. Ehhez a vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát  és ezzel is összepirítjuk. A chilit és a paprikát apróra vágjuk. A hagymás keveréket összedolgozzuk a sajtkrémmel, az avokádó húsával (fontos,hogy érett avokádót vegyünk, ami nem kő kemény, hanem inkább puha, ha esetleg még nem érett meg kellőképpen, akkor tegyünk papírzacskóba egy banánnal pár napra, ez felgyorsítja a folyamatot), a tejföllel és a lime levével, illetve reszelt héjával. Hozzáadjuk a paprikát illetve a chilit is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a tortilla már eleget pihent, úgyhogy lisztezett deszkán vékony köröket nyújtunk belőlük, egy serpenyőt forróra hevítünk és megsütjük benne a tortilla lapokat, 3-3 perc oldalanként, majd ha kész tiszta konyharuhába tesszük és becsomagoljuk, ez azért fontos, hogy ne törjön el. A csirkemellet, kevés olajon megpirítjuk, a pirítás utolsó pillanataiban hozzáadjuk a vajat, a tenyérrel összezúzott fokhagymát és a citrom vékonyan levágott héját, ezzel a vajas keverékkel sütjük tovább miközben folyamatosan locsolgatjuk vele. Ha elkészült levesszük a tűzről és pihentetjük egy picit. Amíg pihen, a zöldségeket összevágjuk, a sajtot lereszeljük és elkezdjük összeállítani a tortillánkat. Kiterítjük a saját készítésű lapunkat egy kevés olívaolajjal megkenjük, majd rászórjuk a sajtot, a pihentetett csirkemellet vékony csíkokra szeleteljük és ezt is ráhelyezzük, majd jöhetnek a zöldségek. Összetekerjük, lehet félbe vagy tekercsbe, ki hogyan szereti. Majd forró serpenyőben kevés olajon megsütjük, addig míg a sajt olvadni kezd és a tortilla aranybarnára pirul. Az így elkészült ropogós csirkés, zöldséges tortillát, az avokádós sajtkrémmel tálaljuk.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése