2014. február 28., péntek

Szalagos fánk

Annyira finom ez a fánk, hogy bármikor tudnék enni belőle. Nagyon szeretem ezt a receptet, amire sok keresgélés után az interneten akadtam rá, rögtön úgy sikerült ahogy kellett. Egyszerű és nagyon finom. Remélem Nektek is tetszeni fog és kipróbáljátok :) 


Hozzávalók (4 személynek) :

  • 500 g búzafinomliszt
  • 2 dl tej
  • 40 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • olaj 
A tejet langyosra melegítjük,hozzáadjuk a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percig pihentetjük míg felfut. A lisztet egy tálba tesszük, ráöntjük a felfutott élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Addig gyúrjuk míg teljesen sima nem lesz. Meleg helyre rakva, letakarva kelni hagyjuk. Ez kb 40 perc, nagyjából a duplájára kell, hogy megkeljen. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára tesszük és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd szaggassuk ki a fánkokat a kívánt méretre. Kiszaggatva is hagyjuk pihenni kb 10 percig, ezután a közepét ujjunkkal nyomkodjuk be. Majd forrósítsuk fel az olajat és kis adagokban süssük ki a fánkokat. Ügyeljünk rá, hogy az olaj ne legyen túl forró , mert akkor nagyon hirtelen megsül a fánk és sötét színű lesz. Fontos, hogy a sütést ügy kezdjük, hogy a fánk lenyomkodott fele legyen lefelé. Ne érjen le a fánk az edény aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan figyeljük, hogy szép aranybarna legyen. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálba tesszük. Lekvárral és porcukorral tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése