Bármikor tudnék pörköltet enni, nagyon szeretem. Mindegy, hogy csirke, marha vagy esetleg vaddisznó egy jól elkészített pörköltnek nincsen párja. Anyukámtól tanultam a receptet, mi így készítjük.
Hozzávalók:
Pörkölt:
- 1 kg marhalábszár
- 1 nagy evőkanál zsír
- 2 db vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors
- 1 teáskanál piros arany
- 1 db kicsi sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl vörös bor
Nokedli:
- 500 g liszt
- só
- 1 tojás
- víz
A húst apró kockára vágjuk. Egy lábasba tesszük a zsírt, ebbe beletesszük az apróra vágott hagymát, amit sózunk majd lefedve párolunk. Majd mehet bele a paprika kimagozva és vékonyra szeletelve, amivel tovább párolom, ezután jöhet a paradicsom is apróra vágva. Az egészet együtt pároljuk kb 15 percig, míg szinte krémes állagú nem lesz az alapunk. Ha ez kész levesszük a tűzről és beletesszük a pirospaprikát, a borsot, a piros aranyat, a cukrot és a sűrített paradicsomot. Jól elkeverjük az egészet, majd mehet vissza a tűzre. Következhet a hús, amit addig pirítok, kevergetés mellett, míg ki nem ereszt magából annyi vizet, ami ellepi a húst. Ezután 2 órán át főzzük, míg a hús puhára nem fő, ha a víz elfő, akkor pótoljuk mindig egy kicsivel. Ha kész akkor mehet bele a bor, egyet még forralni rajta és kész. A nokedlihez egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a tojást és annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk. Majd fogunk egy nokedliszaggatót és forró, sós vízbe szaggatjuk a nokedlit, amit adagonként leszűrünk és olajos tálba teszünk. A kész pörköltet, a nokedlivel találjuk. Jó étvágyat!
Elkészítettem , nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlés