2014. június 1., vasárnap

Vörösboros marhapörkölt, nokedlivel

Bármikor tudnék pörköltet enni, nagyon szeretem. Mindegy, hogy csirke, marha vagy esetleg vaddisznó egy jól elkészített pörköltnek nincsen párja. Anyukámtól tanultam a receptet, mi így készítjük. 


Hozzávalók:

Pörkölt:
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 nagy evőkanál zsír
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só, bors
  • 1 teáskanál piros arany
  • 1 db kicsi sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl vörös bor
Nokedli:
  • 500 g liszt
  • 1 tojás
  • víz
A húst apró kockára vágjuk. Egy lábasba tesszük a zsírt, ebbe beletesszük az apróra vágott hagymát, amit sózunk majd lefedve párolunk. Majd mehet bele a paprika kimagozva és vékonyra szeletelve, amivel tovább párolom, ezután jöhet a paradicsom is apróra vágva. Az egészet együtt pároljuk kb 15 percig, míg szinte krémes állagú nem lesz az alapunk. Ha ez kész levesszük a tűzről és beletesszük a pirospaprikát, a borsot, a piros aranyat, a cukrot és a sűrített paradicsomot. Jól elkeverjük az egészet, majd mehet vissza a tűzre. Következhet a hús, amit addig pirítok, kevergetés mellett, míg ki nem ereszt magából annyi vizet, ami ellepi a húst. Ezután 2 órán át főzzük, míg a hús puhára nem fő, ha a víz elfő, akkor pótoljuk mindig egy kicsivel. Ha kész akkor mehet bele a bor, egyet még forralni rajta és kész. A nokedlihez egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a tojást és annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk. Majd fogunk egy nokedliszaggatót és forró, sós vízbe szaggatjuk a nokedlit, amit adagonként leszűrünk és olajos tálba teszünk. A kész pörköltet, a nokedlivel találjuk. Jó étvágyat! 

1 megjegyzés: